Hasil Penelitian Berbeda, Ponsel tidak pengaruhi kesehatan

Berdasarkan hasil penyelidikan Program Toksikologi Nasional (NTP) Amerika Serikat, menunjukkan bahwa penggunaan telepon selular dalam jangka panjang tidak akan membunuh manusia secara langsung.

Kesimpulan dari kajian ini yang bertajuk “Cell Phones and Risk Cancer” berkaitan dengan radiasi ponsel yang memicu sel-sel kanker.

NTP menerangkan, pendedahan kepada tenaga radiofrequency yang menjana telefon bimbit, adalah satu bentuk sinaran bukan ionisasi.

Tidak seperti sinaran pengion, frekuensi radio tidak menyebabkan kerosakan DNA yang boleh menyebabkan kanser.

Sinaran bukan pengionan secara konsisten menyebabkan kesan biologi, iaitu peningkatan suhu dalam tisu. Oleh itu, rangkaian yang bersebelahan dengan antena bergerak akan menyerap tenaga radiofrequency.

NTP menggunakan tikus dalam eksperimen pendedahan sinaran radiofrequency (RFR), yang dibahagikan kepada dua kumpulan, yang terdedah kepada RFR dan yang tidak.

Hasilnya, kedua-dua kumpulan tikus mempunyai kesihatan yang sama. Beberapa tikus yang terdedah kepada dos RFR tinggi mampu bertahan lebih lama dan yang lain mati lebih cepat.

Juga baca: 8 Cara Menurunkan Kesan Buruk Sinaran Cell Phone

“Tiada bukti konsisten yang menunjukkan peningkatan risiko kanser bukan pengionan,” jelas penyelidik NTP kanan Dr. John Bucher seperti yang dipetik oleh KompasTekno dari New York Post pada hari Isnin (12/3/2018).

Tiada bukti yang konsisten

Kajian itu, yang diterbitkan di laman web rasmi Institut Kanser Kebangsaan, juga menyertakan beberapa kajian terdahulu daripada penyelidik yang berbeza.

Selaras dengan ucapan Bucher, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS juga mengatakan bahawa jika kebanyakan kajian epidemiologi manusia gagal untuk menunjukkan hubungan antara pendedahan RFR dan masalah kesihatan.

Wang tiga suku, Jawatankuasa Saintifik Komisi Eropah juga tidak menunjukkan peningkatan risiko tumor otak atau kanser lain di kepala dan leher.

Mereka menambah, kajian ini tidak menunjukkan peningkatan risiko penyakit berbahaya, termasuk kanser pada kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, keputusan penyelidikan yang berbeza sebenarnya didapati Jabatan Kesihatan Awam California pada Disember 2017.

KompasTekno diringkaskan dari Times, Isnin (12/3/2018), penggunaan telefon bimbit dalam jangka masa panjang boleh membawa kepada beberapa jenis kanser dan kesan kesihatan lain yang buruk.

Ini termasuk kanser otak, tumor saraf akustik dan kelenjar air liur, pengeluaran sperma menurun, sakit kepala, penurunan kepekatan pembelajaran, kehilangan ingatan, dan gangguan tidur.

Berhati-hati dengan aktiviti karsinogenik

Penggunaan telefon bimbit dalam jangka panjang bukanlah tanpa kesan buruk sama sekali. Bucher menyoroti kehadiran aktiviti karsinogenik yang boleh mencetuskan risiko kanser apabila menggunakan telefon bimbit, yang menyebabkan pendedahan RFR tinggi.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mengurangkannya, seperti yang diterangkan dalam dua muka surat berikut.