Deteksi Kanser kolon Saat BAB!

Melayu post Kanser kolon termasuk sejenis kanser yang sukar dikesan. Terutamanya jika seseorang tidak terlalu prihatin terhadap corak usus. Satu-satunya pemikiran adalah sembelit atau buasir.

Salah satu langkah utama untuk menentukan kehadiran kanser di usus adalah untuk memberi perhatian kepada pola usus . Bermula dari keamatan sehingga bentuk najis keluar.

Jika buang air besar masih lancar setiap hari, satu atau dua kali buang airbesar, najis lembut, tidak berdarah dan selalu buang air besar sepenuhnya, keadaannya masih normal. Tetapi jika tanda-tanda tidak dirasakan, anda perlu berjaga-jaga.

Sebagai contoh, buang air besar adalah sangat cair dan sering cirit-birit, kerana ia mesti melalui tumor yang tumbuh di usus sehingga sempit, jadi cirit-birit, atau bab-bab kecil, atau bab yang berbentuk bujur, berubah seperti reben (rata).

Jika 4-5 hari tidak boleh dibuang dan mesti menggunakan bantuan ubat, keadaan itu perlu diperiksa segera kepada doktor. Tambahan pula, jika gejala-gejala telah menyebabkan perut kembung sehingga tiada nafsu makan sehingga berat badan turun, keadaan sudah teruk.

Belum lagi jika berak juga disertai dengan darah. Mungkin gejala dianggap hanya gangguan buasir. Tetapi, tidak mungkin pendarahan apabila usus membawa kepada kanser kolon.

Jika dalam berak terdapat cecair merah merah atau gelap, ia mungkin disebabkan pendarahan dari usus. Pembuangan darah boleh dipisahkan daripada tinja atau dicampur dengan najis. Malangnya, keadaan ini sukar diketahui kerana ia jarang orang yang ingin memberi perhatian kepada fesesnya.

Sekiranya pendarahan ini dibiarkan secara berterusan ia akan menjemput anemia. Keadaan ini dapat menurunkan hemoglobin dan jika ia parah, menyebabkan seseorang mudah letih dan letih.

 

Sebelumnya, profesor dan perunding internist-gastro entero hepatologis doktor Lim dari MRCC Siloam berkata, jika terlambat ditangani, kanser usus besar akan menyebabkan komplikasi seperti pendarahan saluran pencernaan, sumbatan pada usus, dan penyebaran kanser ke bahagian tubuh lain.